MINDENHOL, MINDEN, MINDENKI  – VEDD KI A FEJED A HOMOKBÓL!

A tiltott szerhasználat, a kábítószerpiac működése, valamint az ezekhez kapcsolódó problémák valószínűleg mindenkit érintenek.

 (Elkészült a 2024. évi európai kábítószer-jelentés.)

Mindenhol

 Napjainkban a kábítószerrel kapcsolatos problémák szinte mindenhol éreztetik hatásukat. Nemzeti szinten sok más egyéb szakpolitikai ügy mentén is megtestesülhetnek, vagy azokat felerősíthetik, csakúgy, mint a hajléktalanság, a mentális zavarok vagy a fiatalkori bűnözés. Emellett egyes országokban a kábítószerpiac által ösztönzött nagyobb mértékű erőszakot és korrupciót figyelhetünk meg.  

Minden

 Egyre inkább azt látjuk, hogy szinte minden pszichoaktív tulajdonsággal rendelkező szer megjelenhet a kábítószerpiacon, gyakran félrecímkézve vagy keverékek részeként, melynek következtében a fogyasztók sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy pontosan mit használnak. Ez növeli a szerhasználat egészségügyi kockázatait, valamint új kihívások elé állítja a bűnüldözést és a szabályozást.

Mindenki

 Az általunk megfigyelt fejlemények kihatása, hogy valamilyen módon valószínűleg mindenkit érintenek a tiltott szerhasználat, a kábítószerpiac működése, valamint az ezekhez kapcsolódó problémák. Közvetett módon a kábítószer-probléma közrejátszik a kiszolgáltatott helyzetben lévő fiatalok bűnelkövetővé válásában, az adott ország egészségügyi kiadásainak megemelkedésében, de akár jelentkezhet társadalmi költségként is például olyan közösségekben, ahol nagy a bizonytalanság vagy az intézmények és az üzleti szektor korrupciónak vagy bűnözésnek való kitettsége.

A polidroghasználat és a gyógyszerekkel való visszaélés növeli az egészségügyi kockázatokat

A polidroghasználat két vagy több, legális vagy tiltott pszichoaktív anyag egyidejű vagy egymást követő használata. A kábítószerek együttes alkalmazása növelheti az egészségügyi problémák kockázatát és megnehezítheti a hatékony beavatkozást, például az akut mérgezésre való reagálás során problémát jelenthet.

Az intravénás kábítószerek nagyobb változatossága növeli az egészségügyi kockázatokat

Az intravénáskábítószer-használók gyakran jobban ki vannak téve az ártalmak, például a vér útján terjedő fertőzések vagy a kábítószer-túladagolás miatti halálozás kockázatának, mint azok, akik más alkalmazási módokat használnak. Az intravénáskábítószer-használat súlyosbíthatja a már meglévő egészségügyi problémákat, illetve tályogokat, szepszist és idegkárosodást okozhat. Bár az elmúlt évtizedben az intravénáskábítószer-használat tovább csökkent Európában, még mindig aránytalanul nagy arányban felelős a kábítószer-használatból eredő akut és krónikus egészségkárosodásokért.

A HIV-bejelentések visszatérnek a világjárvány előtti szintre

Miközben az Európai Unióban hosszú távon csökkenő tendenciát mutatnak az intravénáskábítószer-használattal összefüggő új HIV-fertőzések, az adatokat közlő országok több mint felében 2022-ben 2021-hez képest nőtt az új HIV-bejelentések száma. 

„Rózsaszín kokain”: egy példa az uniós piacon megjelenő, új szintetikus kábítószer-keverékekre

A ketamin más kábítószer-keverékekkel, többek között MDMA-porokkal és -tablettákkal is vegyíthető, ami potenciálisan növeli a nem szándékos fogyasztás kockázatát. A „rózsaszín kokainként” értékesített keverékek ketamint is tartalmazhatnak. A fogyasztók valószínűleg nagyon kevéssé vannak tisztában azzal, hogy valójában milyen vegyi anyagokat fogyasztanak.

Egyre nyilvánvalóbbá válik a kokain magas fokú hozzáférhetőségének a közegészségre gyakorolt hatása

A kokain a kannabisz után a második leggyakrabban használt tiltott kábítószer Európában. Egyre több jel utal arra, hogy e kábítószer folyamatos nagymértékű hozzáférhetősége egyre nagyobb negatív hatást gyakorol az európai közegészségügyre. A rendelkezésre álló toxikológiai adatok arra utalnak, hogy a kábítószer 2022-ben a kábítószer-túladagolás okozta halálesetek körülbelül egyötödében volt érintett, gyakran más anyagokkal összefüggésben. Továbbá, mivel a kokainhasználat súlyosbíthatja a már meglévő szív- és érrendszeri problémákat, amelyek Európában a halálozás egyik fő okát jelentik, valószínű, hogy nem ismerik fel kellőképpen e kábítószer mortalitáshoz való hozzájárulását.

A teljes jelentés:

https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023/drug-situation-in-europe-up-to-2023_hu

Segítünk! Drogambulancia Alapítvány Miskolc, Csabai kapu 9-11 (bejárat a Bottyán János utca felől)