Függő játszma – az Alkoholista, az Üldöző, a Megmentő, a Balek és az Összekötő   

Ön melyik? – konzultáció/segítő beszélgetések hozzátartozók számára a Drogambulancián

Az alkoholista játszmáról Eric Berne, svájci pszichiáter ötszemélyes játszmaként ír.

A központi szerep az ,,Alkoholistáé”, a mellékszerep az „Üldözőé”, a harmadik szerep a „Megmentőé”, a negyedik szerep a „Balek/Fajankóé”, az ötödik szerep pedig az úgynevezett „Összekötőé”.

Az Üldözői szerepben többnyire a szenvedélybetegséggel küzdő házas/élettársát találjuk, aki dorgálja a függő párját és felvesz egyfajta szülői szerepet.  

Megmentő szerepbe gyakran sodródhat bele például a gyermek, aki újra és újra reménykedik abban, hogy a következő nap másmilyen lesz. Ez azonban sorozatos kudarccal jár, hiszen, amíg a függő nem ismeri el függőségét, a hozzátartozó beragad a megmentő szerepbe és közben rengeteget sérül.

Balek/Fajankó szintén újra és újra bizalmat szavaz hozzátartozójának. Ha pénzt kér, ad neki és újra elhiszi, hogy most majd nem az italra/drogra fogja elkölteni. Berne szerint ezt a szerepet gyakran a függő édesanyja tölti be, aki együtt érez felnőtt gyermekével.

Az Összekötő szerepben találjuk azt az embert, aki az alkoholistát/kábítószerfüggőt hozzájuttatja a szerinte elfogadhatónak vélt alkohol/drog mennyiséghez.  

Egy személy több szerepet is felvehet. A házastárs lehet Balek is, amikor alkoholos állapotban hazaér a partnere és eltűri a sértéseit. Lehet Üldöző, amikor másnap reggel szóvá teszi házastársának a történteket, és lehet a Megmentő, aki ismét reménykedni kezd, és megpróbálja jobb belátásra bírni.

 Ne játszmázzunk, ha függő van a családban!

Előbb-utóbb minden közeli családtag végigmegy minden szerepen és ezek a szerepek folyton váltakoznak. Ami azonban a függő belátását elősegítené, az nem a szerepek váltogatása, hanem az, ha kilépnek a hozzátartozók ezekből a szerepekből.  

Ebben nyújt segítséget a Drogambulancia Alapítvány.

 Jelentkezni a 46/431-310, 46/787-408-as telefonszámokon lehet, vagy személyesen a Drogambulancián. Bejárat a Bottyán János utca felől.  

 Térítésmentes konzultáció

Egyéni konzultáció történhet közösségi ellátás keretében. Erre a szolgáltatásra az jogosult, aki egészségügyi járulékot fizet, vagyis érvényes TAJ számmal rendelkezik, illetve megadja adatait, amit a rendszerünkben rögzítünk. (Az adatkezelésről tájékoztatjuk Önt)  

Térítéses egyéni konzultáció

Amennyiben nem szeretné az adatait megosztani sem velünk, sem a finanszírozóval, (vagy ha biztosítási jogviszonya nem rendezett)  a konzultációt térítéses formában veheti igénybe.  

Ennek ára: 1 alkalom 10. 000 forint.