A Drogambulancia Alapítvány Miskolcon és Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyében az alábbi tevékenységeket látja el: 

  1. Szenvedélybetegek (drog, alkohol, gyógyszerfüggők és játékfüggők)  ambuláns ellátása (ártalomcsökkentés)  
  2. Elterelő kezelés (hatósági eljárás)
  3. TÁM-PONT Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű szolgáltatása
  4. TÁMOGAT-LAK Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása

1/1. Ártalomcsökkentés:

Metadon kezelésre 2004 szeptemberétől van lehetőség Miskolcon.  A programban résztvevő  kliensek ellenőrzött keretek között kapják a metadon adagot.  A program része a rendszeres orvosi vizsgálat, a mentorálás, a heti megjelenés. A programba való bekerülést előgondozás előzi meg és a programban maradásnak is komoly feltételei vannak.

Ártalomcsökkentő tevékenységünk, vagyis a tűcsere célja a fertőzőbetegségek terjedésének visszaszorítása, használt fecskendők megsemmisítése, illegális tevékenységek csökkentése.

Éppen ezért egy az egyben cseréljük a tűt. Ahány használt tűt hoz valaki, annyi sterilt kap helyette.

A Drogambulancia Alapítvány ma már szakszerűen képes ellátni a drogszemét-mentesítést, amit a MIÖR és a lakosság bejelentései alapján rendszeresen végzünk is.  

I/2. Hatósági eljárás

   A Drogambulancia Alapítvány végzi az elterelést is. Borsod-Abaúj- Zemplén megyében ezt a szolgáltatást jelenleg a Drogambulancia Alapítvány jogosult végezni. Ez egy hatósági eljárás, melynek részeként elterelő kezelést nyújtunk a szert kipróbáló, illetve alkalmi szerfogyasztók részére. Olyan prevenciós beavatkozás, melyet a büntetőeljárás alternatívájaként az eljáró hatóság (rendőrség, bíróság, ügyészség) ajánl fel. Szolgáltatásunk folyamatos. A hozzánk érkezők minden segítséget megkapnak. Nem kell külön szakorvoshoz menniük, a miskolci Drogambulancián, a szakorvosi állapotfelmérés után, már el is kezdhető az elterelés, és nem csupán mentesülhetnek a büntetés alól, de a fél évig tartó programban komoly önismeretre is szert tehetnek szakembereink segítségével. Fél éven keresztül hetente egy órában találkoznak a kliensek a kijelölt mentorukkal.

  II. Szociális szolgáltatások

II/1. TÁM-PONT Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű szolgáltatása: 

A Drogambulancia Alapítvány működteti a drogambulanciát, mint magas küszöbű egészségügyi szolgáltatást. Az ambulanciát felkeresők részéről gyakran merül fel igényként az anonimitás. Ezen kliensek részére fel tudjuk ajánlani az alapítvány alacsonyküszöbű szolgáltatását, ezáltal ők sem maradnak ellátatlanul. Az alacsonyküszöbű kifejezés arra utal, hogy nem támasztunk magas követelményeket az igénybe vevőkkel szemben, a szolgáltatás igénybevételének szinte nincs feltétele. Az ellátás során nincsenek szigorú elvárások, terápiás szerződések, nem követelmény az absztinencia, a betegbiztosítási (TAJ) kártya, a szolgáltatást igénybe vevő akár nevének közlése nélkül is kaphat segítséget.

II/2. TÁMOGAT-LAK Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása

2008. szeptember 01-től biztosítunk szenvedélybetegek részére közösségi ellátását, elsősorban illegális kábítószer fogyasztóknak, de szolgáltatásainkat igénybe vehetik olyanok is, akiknek alkohol problémájuk van, vagy viselkedési addikcióban (pl. játékszenvedély) szenvednek. A szolgáltatás Miskolc városában érhető el.

 Prevenciós célzattal Ambulanciánkon lehetőség van az 50 órás önkéntes szolgálat teljesítésére is. Fontos, hogy a diákok minden kérdésükre őszinte választ kapnak. Ez alatt, az itt töltött idő alatt megtanulják, hogy mire is mondanak nemet. Azt is, hogy hová fordulhatnak, ha egy ismerősük, osztálytársuk, családtagjuk bajba került.

Ugyancsak prevenciós célzattal nyitottá tettük a Drogambulanciát. Felvettük a kapcsolatot a miskolci és Miskolc környéki középiskolákkal, egyetemekkel. A cél, hogy mindenkihez eljusson: a Drogambulanciához érdemes segítségért fordulni, mert van segítség a szertelenséghez. Fontos, hogy megismerjék munkánkat az általános és középiskolások, valamint egyetemisták, azért hogy tudják, van hová fordulni, ha ők, vagy valamelyik társuk, ismerősük bajba került. De, belőlük kerülhetnek ki a leendő önkéntesek, kortárssegítők is. A miskolci Drogambulancia Alapítvány nyitott erre is.

Iskolásokat fogadunk 15 fős csoportokban. Láttuk és látjuk, hogy mit jelent számukra az, amikor testközelből látják az itt zajló munkát. Elmondták, hogy egyáltalán nem erre számítottak, nem így képzelték el a Drogambulanciát. Nem hitték, hogy ilyen hangulatos, barátságos ez a hely.  Az itt töltött mintegy másfél órában felszabadultan mernek kérdezni, érdeklődőek. A beszélgetések során kiderül az is, hogy sokuk baráti vagy ismeretségi körében van szenvedélybeteg, akik vagy nem mernek segítséget kérni, vagy nem is tudják, hogy hol kaphatnak segítséget. Hisszük, hogy ezekkel a látogatásokkal egyrészt megelőzhető, hogy ők is drog-, alkohol- vagy gyógyszerfüggőkké váljanak. Másrészt, ha megismerik Ambulanciánkat, az itt dolgozókat, akkor a későbbiekben már tudják honnan, hol kell segítséget kérni.  Szerencsére egyre több oktatási intézmény keres meg bennünket.

Az elmúlt időszakban több általános iskolában tartottunk prevenciós előadást a kábítószer,- alkohol- és gyógyszerfüggőség veszélyeiről felső tagozatosoknak. Ezeken az előadásokon is kiderül- a kérdésekből is – hogy nagy a baj, és a tizenévesek nagy része előtt nem ismeretlenek ezek a problémák. Vagy maguk a fiatalkorúak érintettek, vagy családtagjaik révén tapasztalják az alkohol vagy gyógyszerfüggőség mindennapi küzdelmeit. 

2022-ben a képzőművészeti foglalkozást képzőművészeti mentor vezetette.   

2022-ban elindítottuk „Józanság műhely” csoportunkat. Célja, hogy a józanodni vágyók sorstársi közösségben legyenek, ezzel segítve felépülésüket.

Rendszeresek a csoportfoglalkozások a metadonosoknak és az elterelősöknek is.  

A Drogambulancia Alapítvány adatai: 

Székhely: 3529 Miskolc, Csabai kapu 9-11.

Intézményi azonosító: 3987
Adószám: 18401712-1-05  Cégjegyzékszáma: 05-1-0000249
Stat. számjel: 18401712 9499 569 05    
Elérhetőség: 0646431310 drogprevencio@gmail.com                                                       

Bankszámlaszám: 54500181 – 10017643

Pénzintézet: MBH Bank Nyrt.

 Képviseli: Dobos Tímea Veronika elnök