Vegyük ki a fejünket a homokból!

Statisztikánk, valamint a visszajelzések alapján is egyre nagyobb az igény a Drogambulancia Alapítvány munkájára, hiszen egyre többen veszik azt igénybe. A szenvedélybetegség – vagyis a drog- és alkoholfogyasztás, valamint a gyógyszerfüggőség és a játékszenvedély – egyre nagyobb méreteket ölt. Jobb szembenézni a problémákkal, mint úgy tenni mintha nem létezne. Ezt jelképezi logónk is. A strucc is, aki mindezt már felismerte. Ez az üzenet szól szülőknek, pedagógusoknak, a döntéshozóknak, diákoknak, mindenkinek. Azoknak is, akik csak legyintenek, és azt mondják, hogy őket, az ő családjukat nem érinti ez a probléma. A probléma igenis létezik és mindenkié.

Vegyük ki a fejünket a homokból!

Ennek felismerése, illetve a korai kezelésbevételnek hatalmas a jelentősége, hiszen a korai felismeréssel megelőzhető a függőség kialakulása vagy az állapotromlás.  Ebben nagy szerepük van az egészségügyi és szociális alapellátásban, a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek, a pedagógusoknak, iskolai pszichológusoknak. Éppen ezért tartunk előadásokat az érintett szféra dolgozóinak.

2020 óta egyre emelkedik új klienseink és a mentorálási óráink száma.

 Ambulanciánkon lehetőség van drogteszt elvégzésére.

Csoportfoglalkozások:

  • Kifejezetten a nyári szünetre időzítve – képzőművészeti foglalkozásokat tartunk szülőknek és gyermekeiknek
  • Megelőző-felvilágosító csoport alkalmi kábítószer fogyasztók részére (rendszeres 5-10 fő részvételével
  • Csoportfoglalkozás szerfogyasztók számára
  • Metacsoport a Metadon programban résztvevők számára
  • Konfliktus kezelés, mediáció klienseink és hozzátartozók számára
  • Konzultáció/segítő beszélgetések hozzátartozóknak (ez lehet egyéni és csoportos is)
  • Józanság műhely alkoholbetegek számára. (2021 óta működik.)
  •  Ne játszmázzunk, ha függő van a családban!” konzultáció hozzátartozók számára.  

És miért fontos a korai kezelésbevétel? 

Mert a gyerekeink is komoly veszélynek vannak kitéve.  Ezt támasztja alá egy 2019 év végi ESPAD kutatás is. A 9-10. évfolyamos diákok 28 %-a használt már valamilyen drogot. 18 %-a kipróbált már tiltott szert, 22 %-a droghasználati célú szert, 15 %-a nyugtatót, altatót, fájdalomcsillapítót. A 9-10. évfolyamos diákok túlnyomó többsége – 93%-az! – fogyasztott már életében alkoholt! És nem ritka az alkoholfogyasztás szélsőségesebb formája sem a középiskolások között.

Európai összehasonlításban a dizájnerdrog-fogyasztásban az első helyen végeztek a magyar tinik.

Prevenciós célzattal Ambulanciánkon lehetőség van az 50 órás önkéntes szolgálat teljesítésére is. Fontos, hogy a diákok minden kérdésükre őszinte választ kapnak. Ez alatt, az itt töltött idő alatt megtanulják, hogy mire is mondanak nemet. Azt is, hogy hová fordulhatnak, ha egy ismerősük, osztálytársuk, családtagjuk bajba került.

Ugyancsak prevenciós célzattal nyitottá tettük a Drogambulanciát.

Iskolásokat fogadunk 15 fős csoportokban.  Az elmúlt időszakban több mint 2 000 gyereknek tartottunk prevenciós előadást a kábítószer,- alkohol- és gyógyszerfüggőség veszélyeiről.