2023 is mozgalmas volt   

339 új kliens, mintegy EZER gyerek, új csoportok, elégedett kliensek

 Már nem csak a struccunk tudja, hogy jobb szembenézni a problémákkal, mint úgy tenni mintha nem létezne.  Ma már bármilyen függőséggel (viselkedés, gyógyszer, szerencsejáték, dohányzás, alkohol, drog) fordulhatnak hozzánk.

Klienseink mondták:

„Furcsa ezt belátni, de ha nem ismertem volna meg ezt a helyet, akkor már nem élnék.”

Itt olyan dolgokat tudok megosztani, amit otthon soha, senki nem hallott meg.”

„Még, ha kint a világ is omlik éppen össze és agyvérzést kapok a sok stressz miatt, ide betérve átjár a mindent átható nyugalom.”

„Amióta a csoportba járok, nem ittam egy kortyot sem és nem hiányzik. Otthon érzem magam. Rég nevettem már őszintén, de a sorstársak között ez is sikerült.”

„Azt hiszem most találtam meg azt a közösséget, ami számomra működőképes lehet és fejlődhetek.”

Míg 2020-ban 95 új kliens érkezett hozzánk, addig 2021-ben már 136, 2022-ben 192 új kliens kért tőlünk segítséget, 2023-ban pedig ez a szám 339-re nőtt. Tavaly ennyi új kliens fordult hozzánk szenvedélybetegségével!  Köszönjük a háziorvosoknak és a más területen segítő szakembereknek is, hogy hozzánk küldik a valamilyen addikcióval küzdő betegeiket.

És miért fontos szembenézni a problémákkal?   

Mert a gyerekeink is komoly veszélynek vannak kitéve. A filmekben látott jelenetek – drogot árul az iskolába járó diák – ma már nem csak egy filmjelenet, amire legyinthetünk, és azt mondhatjuk, hogy ez minket nem érint. Dehogynem. Ezt támasztja alá egy 2019 év végi ESPAD kutatás is, amely szerint a 9-10. évfolyamos diákok 28 %-a használt már valamilyen drogot. (A következő kutatási eredmény sem lesz kedvezőbb)

  „Tabuk nélkül a drogokról, az alkoholról, a gyógyszerekről.” 

Alapítványunk merőben új utat választott, amikor „házhoz hívjuk a fiatalokat”. Programunk keretében havonta négy-öt alkalommal, alkalmanként 120 percben tartunk prevenciós előadásokat/foglalkozásokat. Tapasztalataink szerint rendkívüli az igény mind az oktatási intézmények, mind a tanulók részéről az információra, a szakszerű tájékoztatásra. A tudás, a tájékozottság ugyanis életet menthet.  Ezeken a foglalkozásokon a diákok mindent megtudhatnak a szenvedélybetegségről, a drogok, az alkohol, gyógyszerek és a túlzásba vitt energiaitalok fogyasztásának hatásairól.   A diákok kérdéseiből egyértelművé vált az, amit eddig is sejtettünk, hogy nagy a baj, és a tizenévesek nagy része úgy próbálja ki, vagy fogyasztja – akár rendszeresen- a kábítószereket, az alkoholt és a nyugtató hatású gyógyszereket, energiaitalokat, hogy egyáltalán nincsenek tisztában annak hosszú távú, káros következményeivel.  Hisszük, hogy ezekkel a látogatásokkal/előadásokkal egyrészt megelőzhető, hogy ők is drog-, alkohol- vagy gyógyszerfüggőkké váljanak. Másrészt, ha megismerik Ambulanciánkat, az itt dolgozókat, akkor a későbbiekben már tudják honnan, hol kell segítséget kérni. 2023-ban több mint ezer gyerek ismerhette meg a Drogambulanciát, az itt dolgozókat, de több külső helyszínen, iskolában voltunk, illetve leszünk előadást tartani. 

Iskolák, ahonnan hozzánk érkeztek 2023-ban:

  • Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum több osztállyal. 
  • Kazincbarcika Szalézi Gimnázium több osztállyal- mi is voltunk náluk előadást tartani
  • A szikszói Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános iskola felsősei több osztállyal
  • Alsó-és Felsővadász Általános Iskola felsősei 
  • Szikszói Móricz Zsigmond és az aszalói Általános Iskola felsősei  
  • A kázsmárki Fogarasi János Általános Iskola felsősei
  • Homrogdi Görögkatolikus Általános iskola felső tagozatosai
  • A Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szociális ápoló és gondozó 9. osztályosai
  • A Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum öt osztállyal.
  •  A Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum Berzeviczy három osztállyal.
  • Az Avasi gimnáziumban tartottunk előadást
  • A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium érettségi utáni nappali képzés Gyógypedagógiai segítő munkatárs több évfolyammal
  • A Waldorf gimnazistái három osztállyal  
  • A kazincbarcikai Don Bosco szakképző iskola több osztállyal. 
  • Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskolában  mintegy 100 gyereknek tartottunk előadást
  • A felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola felsősei

A diákok elmondása alapján egészen másra számítottak; tartottak a helytől, sokkal inkább egy betegekkel teli helyet képzeltek el. Az ambulancia – szakembereivel együtt- viszont rendkívül barátságos és nyitott hely.”  Bár normál esetben 45 percet sem bírnak a fiatalok koncentráltan figyelni, a másfél óra úgy repült el, hogy észre sem vették.”

Prevenciós célzattal Ambulanciánkon lehetőség van az 50 órás önkéntes szolgálat teljesítésére is. A cél ugyanaz.  Az itt töltött idő alatt megtanulják, hogy mire is mondanak nemet és azt is, hogy hová fordulhatnak, ha egy ismerősük, osztálytársuk, családtagjuk bajba került.