Emelkedő kliensszám – nyitott Drogambulancia

A mi struccunk már felismerte, hogy jobb szembenézni a problémákkal, mint úgy tenni mintha nem létezne. Vegyük ki a fejünket a homokból! Ez az üzenet szól szülőknek, pedagógusoknak, a döntéshozóknak, diákoknak, mindenkinek. Azoknak is, akik csak legyintenek, és azt mondják, hogy őket, az ő családjukat nem érinti ez a probléma. Tévednek! A probléma igenis létezik és mindenkié.

 Ezt bizonyítja az emelkedő kliensszámunk is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ennyivel nőtt a szenvedélybetegek száma. Jelentheti azt is, hogy megbíznak bennünk, mert valódi segítséget kapnak a hozzánk érkezők. Az emelkedés oka lehet az is, hogy 2021-től már nem csak kábítószerfogyasztókat látunk el, hanem bármilyen szenvedélybeteget.

És így vélekednek rólunk a kliensek:

„Itt olyan dolgokat tudok megosztani, amit otthon soha, senki nem hallott meg.”

„Még, ha kint a világ is omlik éppen össze és agyvérzést kapok a sok stressz miatt, ide betérve átjár a mindent átható nyugalom.”

„Tudom, hogy ha azt mondanám, hogy az egész hétvégét végig buliztam és háromfajta új drogot kipróbáltam, itt akkor sem ítélne el senki.”

Honnan érkeznek a klienseink?

2023-ban Miskolcról 92-en, környékéről 19-en, Tiszaújváros és környékéről 19-en, Kazincbarcika és környékéről 36-an, Szerencs és környékéről 9-en, Szikszó és környékéről 9-en, Ózd és környékéről 2-en,  Mezőkövesd és környékéről 4-en, Sárospatakról és Sátoraljaújhelyből és környékéről 3-an-3-an érkeztek. Budapest 1, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyén kívüli településről 1 fő, külföldi kliensünk 2023-ban nem volt.

Kik segítenek?

A pszichiátriai vizsgálatot követően a pszichológus, addiktológiai konzultáns-tapasztalati szakértő, mediátor, coach, pszichopedagógus,szociálpedagógus,  mentálhigiénés szociális szakember vagy a szociális asszisztens, aki átveszi a klienseket és rendszeres kapcsolatot tartanak fenn velük a mentorálások alkalmával.

A Drogambulancia Alapítvány tartja fenn a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében működő egyetlen Drogambulanciát, és biztosítja a szenvedélybetegek ambuláns egészségügyi ellátását.

Magasküszöbű szolgáltatásunk a Metadon/Suboxone program is. Ez egy gyógyszeres kezelés az ópiát függők számára. A programba való bekerülést előgondozás előzi meg és a programban maradásnak is komoly feltételei vannak. A program része a rendszeres orvosi vizsgálat, a mentorálás, a heti két- háromszori megjelenés.

Tűcserét is végzünk. Célja a fertőzőbetegségek terjedésének visszaszorítása mellett az intravénás szerhasználók bevonzása, segítése.

A Drogambulancia Alapítvány végzi az elterelést is Borsod-Abaúj- Zemplén vármegyében.

Ez egy hatósági eljárás, melynek részeként elterelő kezelést nyújtunk a szert kipróbáló, illetve alkalmi szerfogyasztók részére. Olyan prevenciós beavatkozás, melyet a büntetőeljárás alternatívájaként az eljáró hatóság (rendőrség, bíróság, ügyészség) ajánl fel. A hozzánk érkezők minden segítséget megkapnak. Nem kell külön szakorvoshoz menniük, a miskolci Drogambulancián a szakorvosi állapotfelmérés után már el is kezdhető az elterelés, és nem csupán mentesülhetnek a büntetés alól, de a fél évig tartó programban komoly önismeretre is szert tehetnek szakembereink segítségével. Fél éven keresztül hetente egy órában találkoznak a kliensek a kijelölt mentorukkal. Ma már valóban prevenciós beavatkozásként működik.

Hasznosságáról egy így nyilatkoznak a kliensek:

„Igazából azért jöttem ide, mert muszáj volt és most olyan dolgokról beszélek, amit még soha senkinek sem mondtam el és soha senki nem kérdezett meg.”

„Ezelőtt mindennap füveztem, nem is terveztem letenni. Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer azt mondom: már három hónapja tiszta vagyok.”

„Furcsa ezt belátni, de ha nem ismertem volna meg ezt a helyet, akkor már nem élnék.”

Nálunk senki sem marad ellátatlanul. Alacsonyküszöbű szolgáltatásunk mindenkit fogad. Az alacsonyküszöbű kifejezés arra utal, hogy nem támasztunk magas követelményeket, a szolgáltatás igénybevételének szinte nincs feltétele. Nem feltétel a TB kártya, az sem, hogy miskolci legyen. Csaknem ezren veszik igénybe ezt a szolgáltatásunkat éves szinten. 

2008. szeptember 01-től biztosítunk szenvedélybetegek részére közösségi ellátását (Támogat-LAK) A szolgáltatás Miskolc városában érhető el. Ez az ellátás a szenvedélybetegek számára komplex, hosszú távú, közösségi alapú gondozás, akár az ellátottak otthonában, illetve lakókörnyezetében.

                         CSOPORTFOGLALKOZÁSOK:

A metadonosokon és elterelősökön kívül elindítottuk csoportunkat Józánság műhely névvel alkoholbetegek számára. Célja, hogy a józanodni vágyók sorstársi közösségben legyenek, ezzel segítve felépülésüket.

2023-ban elindítottunk a „Ne játszmázzunk, ha függő van a családban!” konzultációinkat hozzátartozók számára.  

2023 nyarán- kifejezetten a nyári szünetre időzítve – képzőművészeti foglalkozásokat indítottunk szülőknek és gyermekeiknek. A foglalkozásokat képzőművészeti mentor vezetette.   

Megelőző-felvilágosító csoport alkalmi kábítószer fogyasztók részére (rendszeres 5-10 fő részvételével)

Így vélekednek a csoportról a résztvevők: 

„Amióta a csoportba járok, nem ittam egy kortyot sem és nem hiányzik. Otthon érzem magam. Rég nevettem már őszintén, de a sorstársak között ez is sikerült.”

„Azt hiszem most találtam meg azt a közösséget, ami számomra működőképes lehet és fejlődhetek.”

„Ez a csoport legjobbkor jött, mert azt, ami miatt először józanodni kezdtem elveszítettem és veszélybe került minden.”

„A családom hetek után észrevette, hogy valami történik velem és ők is másképpen kezdték el látni a dolgokat

És miért érdemes időben felismerni, hogy valami baj van?

Mert a fiatalok komoly veszélynek vannak kitéve. 

Éppen a fentiek miatt vettük fel a kapcsolatot 2023 év elején a miskolci és Miskolc környéki iskolákkal, és tettük nyitottá a Drogambulanciát. 

Alapítványunk merőben új utat választott, amikor „házhoz hívjuk a fiatalokat”. Programunk keretében havonta négy-öt alkalommal, alkalmanként 120 percben tartunk a Drogambulancián prevenciós előadásokat/foglalkozásokat. Ezeken a foglalkozásokon a diákok mindent megtudhatnak a szenvedélybetegségről, a drogok, az alkohol, gyógyszerek és a túlzásba vitt energiaitalok fogyasztásának hatásairól. A diákok kérdéseiből egyértelművé vált az, amit eddig is sejtettünk, hogy nagy a baj, és a tizenévesek nagy része úgy próbálja ki, vagy fogyasztja – akár rendszeresen- a kábítószereket, az alkoholt és a nyugtató hatású gyógyszereket, energiaitalokat, hogy egyáltalán nincsenek tisztában annak hosszú távú, káros következményeivel. Nincsenek tisztában azzal, hogy a kábítószer fogyasztás illegális, amiért eljárást indítanak ellenük. Azzal sincsenek tisztában, hogy a biofű, az nem azért bio, mert egészséges. Hisszük, hogy ezekkel a látogatásokkal/előadásokkal egyrészt megelőzhető, hogy ők is drog-, alkohol- vagy gyógyszerfüggőkké váljanak. Másrészt, ha megismerik Ambulanciánkat, az itt dolgozókat, akkor a későbbiekben már tudják honnan, hol kell segítséget kérni. 

Az Ambulanciánkon lehetőség van az 50 órás önkéntes szolgálat teljesítésére is.  

A Drogambulancia Alapítvány szakemberekkel és nyitott ajtókkal vár és fogad minden segítséget kérőt. Mert van segítség. A tudás életet menthet, csak vedd ki a fejed a homokból!