Rólunk

Statisztikánk, valamint a visszajelzések alapján is egyre nagyobb az igény a Drogambulancia Alapítvány munkájára, hiszen egyre többen veszik azt igénybe. A szenvedélybetegség – vagyis a drog- és alkoholfogyasztás, valamint a gyógyszerfüggőség és a játékszenvedély – egyre nagyobb méreteket ölt. Jobb szembenézni a problémákkal, mint úgy tenni mintha nem létezne. Ezt jelképezi logónk is. A strucc is, aki mindezt már felismerte. Ez az üzenet szól szülőknek, pedagógusoknak, a döntéshozóknak, diákoknak, mindenkinek. Azoknak is, akik csak legyintenek, és azt mondják, hogy őket, az ő családjukat nem érinti ez a probléma. A probléma igenis létezik és mindenkié. Vegyük ki a fejünket a homokból!

Ennek felismerése, illetve a korai kezelésbevételnek hatalmas a jelentősége, hiszen a korai felismeréssel megelőzhető a függőség kialakulása vagy az állapotromlás.  Ebben nagy szerepük van az egészségügyi és szociális alapellátásban, a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek, a pedagógusoknak, iskolai pszichológusoknak. Éppen ezért tartunk előadásokat az érintett szféra dolgozóinak.

2020 óta egyre emelkedik új klienseink és a mentorálási óráink száma.

2021-ben 43 százalékkal, 2022-ben pedig csaknem 41 százalékkal nőtt a Drogambulanciát felkeresők száma.   

Tavaly a 192 új kliensből:

1 fő 15 év alatti

18-an 15 és 19 év közöttiek

36-an 20 és 24 év közöttiek

39-en 25 és 29 év közöttiek

37-en 30- és 34 év közöttiek

61-en pedig 35 év felettiek. 

Legtöbben cannabis fogyasztása miatt érkeznek hozzánk. Őket a kristály, illetve dizájner drogokat fogyasztók követik.

 Klienseink nagy része dolgozik

A 192 új kliensünkből 125 főnek van szakképesítése, 63-nek nincs, de ebből 22-en tanulnak. 144 fő dolgozik, 48 nem. 127-en együtt élő szülők gyermekei, 59-en külön élő szülők gyermekei, 17-an büntetett, 175 fő büntetlen előéletű.

 Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből fogadunk segítséget kérőket. 

 2022-ben Miskolcról 78-an, környékéről 31-en, Kazincbarcika és környékéről 28-an, Tiszaújváros és környékéről 17-en, Szerencs és környékéről 13-an, Szikszó és környékéről 13-an, Ózd és Mezőkövesd és környékéről 4-4 fő, Sárospatakról és Sátoraljaújhelyből és környékéről 3-an érkeztek. Külföldi kliensünk 1 volt.

A 30 éves Drogambulancia Alapítvány, mindig nagy kliens számmal dolgozott. Csaknem 5 ezer a nyilvántartott klienseink száma.  

2020-tól teljesen lecserélődött a szakember gárda.  (Kollégáink között van pszichiáter, pszichológus, szociálpedagógus, addiktológiai konzultáns, aki tapasztalati szakértő is egyben, Állam- és Jogtudományi Kar Általános –és igazságügyi mediátor szakirányú szakképzettséggel rendelkező mediátor, diplomás coach, mentálhigiénés szakember és coach,  szociális asszisztens, szociális gondozó ) Ők azok, akik az orvosi vizsgálatot követően átveszik a klienseket és rendszeres kapcsolatot tartanak fenn velük a mentorálások alkalmával.

 Ambulanciánkon lehetőség van drogteszt elvégzésére.

Csoportfoglalkozások

A képzőművészeti foglalkozást képzőművészeti mentor vezeti.    

2022-ban elindítottuk „Józanság műhely” csoportunkat. Célja, hogy a józanodni vágyók sorstársi közösségben legyenek, ezzel segítve felépülésüket. (2020 óta alkohol- gyógyszer és játékszenvedély függőket is fogadunk. Azóta 33 alkohol betegünk és 4 játékfüggőnk van.)

Rendszeresek a csoportfoglalkozások a Metadon-programban lévőknek és az „elterelősöknek”.  

És miért fontos a korai kezelésbevétel? 

Mert a gyerekeink is komoly veszélynek vannak kitéve.  Ezt támasztja alá egy 2019 év végi ESPAD kutatás is.

A 9-10. évfolyamos diákok 28 %-a használt már valamilyen drogot.

18 %-a kipróbált már tiltott szert

22 %-a droghasználati célú szert

15 %-a nyugtatót, altatót, fájdalomcsillapítót.

A tiltott és droghasználati célú szerfogyasztás inkább a fiúkra, a gyógyszerhasználat (nyugtatók) pedig inkább a lányokra jellemző.

 A 9-10. évfolyamos diákok túlnyomó többsége – 93%-az! – fogyasztott már életében alkoholt! És nem ritka az alkoholfogyasztás szélsőségesebb formája sem a középiskolások között.

Vagyis a 9.10. évfolyamos diákok szinte mindannyian ittak már, a negyedük rendszeresen dohányzik, és több mint a negyedük kipróbált már valamilyen illegális szert.

Európai összehasonlításban a dizájnerdrog-fogyasztásban az első helyen végeztek a magyar tinik. Mindezt úgy értük el, hogy a legrosszabb helyzetben levő fiatalokat – az iskolaelhagyókat, az intézetiseket, a tanulási nehézséggel diagnosztizáltakat – nem is kérdezték.

Prevenciós célzattal Ambulanciánkon lehetőség van az 50 órás önkéntes szolgálat teljesítésére is. Fontos, hogy a diákok minden kérdésükre őszinte választ kapnak. Ez alatt, az itt töltött idő alatt megtanulják, hogy mire is mondanak nemet. Azt is, hogy hová fordulhatnak, ha egy ismerősük, osztálytársuk, családtagjuk bajba került.

Ugyancsak prevenciós célzattal nyitottá tettük a Drogambulanciát.

Iskolásokat fogadunk 15 fős csoportokban.    

Az elmúlt időszakban több általános iskolában tartottunk prevenciós előadást a kábítószer,- alkohol- és gyógyszerfüggőség veszélyeiről felső tagozatosoknak.  

   Ezt mondták a hozzánk érkezők:  

„Itt olyan dolgokat tudok megosztani, amit otthon soha, senki nem hallott meg.”

„Még, ha kint a világ is omlik éppen össze és agyvérzést kapok a sok stressz miatt, ide betérve átjár a mindent átható nyugalom.”

„Tudom, hogy ha azt mondanám, hogy az egész hétvégét végig buliztam és háromfajta új drogot kipróbáltam, itt akkor sem ítélne el senki.”

Így vélekednek a csoportról a résztvevők: 

„Amióta a csoportba járok, nem ittam egy kortyot sem és nem hiányzik. Otthon érzem magam. Rég nevettem már őszintén, de a sorstársak között ez is sikerült.”

„Azt hiszem most találtam meg azt a közösséget, ami számomra működőképes lehet és fejlődhetek.”

„Ez a csoport legjobbkor jött, mert azt, ami miatt először józanodni kezdtem elveszítettem és veszélybe került minden.”

„A családom hetek után észrevette, hogy valami történik velem és ők is másképpen kezdték el látni a dolgokat. 

Az elterelésről így vélekednek:

„Igazából azért jöttem ide, mert muszáj volt és most olyan dolgokról beszélek, amit még soha senkinek sem mondtam el és soha senki nem kérdezett meg.”

„Ezelőtt mindennap füveztem, nem is terveztem letenni. Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer azt mondom: már három hónapja tiszta vagyok.”

„Furcsa ezt belátni, de ha nem ismertem volna meg ezt a helyet, akkor már nem élnék.”