16 iskola járt nálunk több osztállyal vagyis, mintegy EZER gyerek tanulta meg, hogy a Tudás életet menthet.

2023-ban elindítottunk a „Ne játszmázzunk, ha függő van a családban!” konzultációinkat/csoportfoglalkozásainkat hozzátartozók számára.  

Még 2020-ban 26-an érkeztek saját elhatározásból, addig tavaly már 40-en, 2022 –ben 57-en, 2023-ban 104-en.

Szakmai gyakorlóhelye vagyunk a Miskolci Egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Karának és Egészségtudományi Karának is.  2023 -ban 69 hallgató végezte nálunk szakmai gyakorlatát.

Klienseink mondták:

„Furcsa ezt belátni, de ha nem ismertem volna meg ezt a helyet, akkor már nem élnék.”

Itt olyan dolgokat tudok megosztani, amit otthon soha, senki nem hallott meg.”

„Még, ha kint a világ is omlik éppen össze és agyvérzést kapok a sok stressz miatt, ide betérve átjár a mindent átható nyugalom.”

„Ezelőtt mindennap füveztem, nem is terveztem letenni. Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer azt mondom: már három hónapja tiszta vagyok.”

„Amióta a csoportba járok, nem ittam egy kortyot sem és nem hiányzik. Otthon érzem magam. Rég nevettem már őszintén, de a sorstársak között ez is sikerült.”

„Azt hiszem most találtam meg azt a közösséget, ami számomra működőképes lehet és fejlődhetek.”

 Már nem csak a struccunk tudja, hogy jobb szembenézni a problémákkal, mint úgy tenni mintha nem létezne.  Ma már bármilyen függőséggel (viselkedés, gyógyszer, szerencsejáték, dohányzás, alkohol, drog) fordulhatnak hozzánk.

Míg 2020-ban 95 új kliens érkezett hozzánk, addig 2021-ben már 136, 2022-ben 192 új kliens kért tőlünk segítséget, 2023-ban pedig ez a szám 339-re nőtt. Tavaly ennyi új kliens fordult hozzánk szenvedélybetegségével!  Köszönjük a háziorvosoknak és a más területen segítő szakembereknek is, hogy hozzánk küldik a valamilyen addikcióval küzdő betegeiket.

És miért fontos szembenézni a problémákkal?   

Mert a gyerekeink is komoly veszélynek vannak kitéve. A filmekben látott jelenetek – drogot árul az iskolába járó diák – ma már nem csak egy filmjelenet, amire legyinthetünk, és azt mondhatjuk, hogy ez minket nem érint. Dehogynem. Ezt támasztja alá egy 2019 év végi ESPAD kutatás is, amely szerint a 9-10. évfolyamos diákok 28 %-a használt már valamilyen drogot. (A következő kutatási eredmény sem lesz kedvezőbb)

Európai összehasonlításban a dizájnerdrog-fogyasztásban az első helyen végeztek a magyar tinik. Mindezt úgy értük el, hogy a legrosszabb helyzetben levő fiatalokat – az iskolaelhagyókat, az intézetiseket, a tanulási nehézséggel diagnosztizáltakat – nem is kérdezték.

Éppen ezért vettük fel a kapcsolatot 2023 év elején a miskolci és Miskolc környéki iskolákkal és tettük nyitottá a Drogambulanciát

Alapítványunk merőben új utat választott, amikor „házhoz hívjuk a fiatalokat”. Programunk keretében havonta négy-öt alkalommal, alkalmanként 120 percben tartunk prevenciós előadásokat/foglalkozásokat. Tapasztalataink szerint rendkívüli az igény mind az oktatási intézmények, mind a tanulók részéről az információra, a szakszerű tájékoztatásra. A tudás, a tájékozottság ugyanis életet menthet.  Ezeken a foglalkozásokon a diákok mindent megtudhatnak a szenvedélybetegségről, a drogok, az alkohol, gyógyszerek és a túlzásba vitt energiaitalok fogyasztásának hatásairól.   A diákok kérdéseiből egyértelművé vált az, amit eddig is sejtettünk, hogy nagy a baj, és a tizenévesek nagy része úgy próbálja ki, vagy fogyasztja – akár rendszeresen- a kábítószereket, az alkoholt és a nyugtató hatású gyógyszereket, energiaitalokat, hogy egyáltalán nincsenek tisztában annak hosszú távú, káros következményeivel.  És azt is tapasztaljuk, hogy a fiatalok egyre inkább magukra maradnak. Nem tudnak, vagy nem mernek őszintén kérdezni, és őszinte válaszokat sem kapnak, pedig a fiatalok komoly veszélynek vannak kitéve.  

Hisszük, hogy ezekkel a látogatásokkal/előadásokkal egyrészt megelőzhető, hogy ők is drog-, alkohol- vagy gyógyszerfüggőkké váljanak. Másrészt, ha megismerik Ambulanciánkat, az itt dolgozókat, akkor a későbbiekben már tudják honnan, hol kell segítséget kérni. 

2023-ban több mint ezer gyerek ismerhette meg a Drogambulanciát, az itt dolgozókat, de több külső helyszínen, iskolában voltunk, illetve leszünk előadást tartani. 

Iskolák, ahonnan hozzánk érkeztek 2023-ban:

 • Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum több osztállyal. 
 • Kazincbarcika Szalézi Gimnázium több osztállyal- mi is voltunk náluk előadást tartani
 • A szikszói Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános iskola felsősei több osztállyal
 • Alsó-és Felsővadász Általános Iskola felsősei 
 • Szikszói Móricz Zsigmond és az aszalói Általános Iskola felsősei  
 • A kázsmárki Fogarasi János Általános Iskola felsősei
 • Homrogdi Görögkatolikus Általános iskola felső tagozatosai
 • A Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szociális ápoló és gondozó 9. osztályosai
 • A Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum öt osztállyal.
 •  A Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum Berzeviczy három osztállyal.
 • Az Avasi gimnáziumban tartottunk előadást
 • A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium érettségi utáni nappali képzés Gyógypedagógiai segítő munkatárs több évfolyammal
 • A Waldorf gimnazistái három osztállyal  
 • A kazincbarcikai Don Bosco szakképző iskola több osztállyal. 
 • Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskolában  mintegy 100 gyereknek tartottunk előadást
 • A felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola felsősei

Így írtak rólunk a kazincbarcikai Szalézi Gimnázium facebook oldalán:

  „Tabuk nélkül a drogokról, az alkoholról, a gyógyszerekről.” 

A miskolci Drogambulancián jártak szalézis diákok, hogy megismerkedjenek az intézmény működésével, és tudják, hová kell fordulni, ha esetleg egy barátjuk, diáktársuk drogproblémával vagy más függőséggel küzd. Az ambulancia elhivatott munkatársai örömmel fogadták a tanulókat. Megmutatták az ambulanciát, majd egy másfél órás kötetlen beszélgetés kezdődött, hiszen diákjaink mindent tudni akartak mind a szakmával, mind a függőségekkel, mind pedig az intézmény életével kapcsolatban, a szakemberek pedig közérthetően válaszoltak a kérdésekre. A diákok egész másra számítottak; tartottak a helytől, sokkal inkább egy betegekkel teli helyet képzeltek el. Az ambulancia – szakembereivel együtt- viszont rendkívül barátságos és nyitott hely.”  Bár normál esetben – ahogy a Drogambulancia Alapítvány Facebook oldalán olvasható – 45 percet sem bírnak a fiatalok koncentráltan figyelni, a másfél óra úgy repült el, hogy észre sem vették.”

Prevenciós célzattal Ambulanciánkon lehetőség van az 50 órás önkéntes szolgálat teljesítésére is. A cél ugyanaz.  Az itt töltött idő alatt megtanulják, hogy mire is mondanak nemet és azt is, hogy hová fordulhatnak, ha egy ismerősük, osztálytársuk, családtagjuk bajba került.

A Drogambulancia Alapítvány az alábbi tevékenységeket látja el: 

 1. Drogbetegek ambuláns ellátása (ártalomcsökkentés)  
 2. Elterelő kezelés (hatósági eljárás)
 3. TÁM-PONT Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű szolgáltatása
 4. TÁMOGAT-LAK Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása
 5. Prevenciós előadások

1/1. Ártalomcsökkentés:

Metadon kezelésre 2004 szeptemberétől van lehetőség Miskolcon. A metadon program egészségügyi hátterét kezdetektől a drogambulancia biztosítja. (A metadont kifejezetten a heroin függőknek fejlesztették ki. Megszünteti a vágyat, de nem okoz eufóriát, a fogyasztó nem fekszik görcsökben és nem üvölt a fájdalomtól egész nap. A heroin elvonásnak ugyanis ez is a mellékhatása.) Igyekszünk a klienssel „eléretni”, hogy fokozatosan csökkentse adagját. Vannak, akiknek sikerül végleg elhagyni a metadont. 

Ártalomcsökkentő tevékenységünk, vagyis a tűcsere célja a fertőzőbetegségek terjedésének visszaszorítása, használt fecskendők megsemmisítése, illegális tevékenységek csökkentése. Egy az egyben cseréljük a tűt! A steril tű adásával csökkenthető, megelőzhető a fertőző betegséges, mint a HIV és hepatitis terjesztése. Illetve látókörünkben maradnak az intravénás szerhasználók.  

A Drogambulancia Alapítvány ma már szakszerűen képes ellátni a drogszemét-mentesítést is és a veszélyes hulladék megsemmisítése is megoldott.   A napi hatalmas kliensforgalom ellátása mellett végezzük a drogszemét összeszedését. Egyre többször kapunk jelzést a lakosságtól, hogy drogszemetet találtak Miskolcon.  

 I/2. Hatósági eljárás

   A Drogambulancia Alapítvány végzi az elterelést. Borsod-Abaúj- Zemplén Vármegyében és Heves Vármegyében ezt a szolgáltatást jelenleg a Drogambulancia Alapítvány jogosult végezni. Ez egy hatósági eljárás, melynek részeként elterelő kezelést nyújtunk a szert kipróbáló, illetve alkalmi szerfogyasztók részére. Olyan prevenciós beavatkozás, melyet a büntetőeljárás alternatívájaként az eljáró hatóság (rendőrség, bíróság, ügyészség) ajánl fel. Szolgáltatásunk folyamatos. A hozzánk érkezők minden segítséget megkapnak. Nem kell külön szakorvoshoz menniük, a miskolci Drogambulancián, a pszichiátriai állapotfelmérés után, már el is kezdhető az elterelés, és nem csupán mentesülhetnek a büntetés alól, de a fél évig tartó programban komoly önismeretre is szert tehetnek szakembereink segítségével. Fél éven keresztül hetente egy órában találkoznak a kliensek a kijelölt mentorukkal.

Ennek hatékonyságáról a kliensek így nyilatkoznak:

„Igazából azért jöttem ide, mert muszáj volt és most olyan dolgokról beszélek, amit még soha senkinek sem mondtam el és soha senki nem kérdezett meg.”

„Ezelőtt mindennap füveztem, nem is terveztem letenni. Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer azt mondom: már három hónapja tiszta vagyok.”

„Furcsa ezt belátni, de ha nem ismertem volna meg ezt a helyet, akkor már nem élnék.”

 II. Szociális szolgáltatások

II/1. TÁM-PONT Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű szolgáltatása:

A Drogambulancia Alapítvány működteti a drogambulanciát, mint magas küszöbű egészségügyi szolgáltatást. Az ambulanciát felkeresők részéről gyakran merül fel igényként az anonimitás, amit az ambuláns ellátás a finanszírozás miatt nem tud biztosítani. Ezen kliensek részére fel tudjuk ajánlani az alapítvány alacsonyküszöbű szolgáltatását, ezáltal ők sem maradnak ellátatlanul.

Az alacsonyküszöbű kifejezés arra utal, hogy nem támasztunk magas követelményeket az igénybe vevőkkel szemben, a szolgáltatás igénybevételének szinte nincs feltétele. Az ellátás során nincsenek szigorú elvárások, terápiás szerződések, nem követelmény az absztinencia, a betegbiztosítási (TAJ) kártya, a szolgáltatást igénybe vevő akár nevének közlése nélkül is kaphat segítséget.

Célunk a szenvedélybetegség által okozott ártalmak csökkentése, az életet veszélyeztető helyzetek elhárítása, valamint az életmódváltás elindítása segítése, az ellátás az anonimitást és az önkéntes igénybevétel lehetőségét biztosítja. A szolgáltatást igénybevevők életkorát tekintve, korhatár nincs az ellátást illetően.

Felvilágosító előadásokat, interaktív beszélgetéseket, drogprevenciós műhelymunkákat tartunk számukra. 

2023-ban Alkalmi/egyszeri igénybevevők száma: 817 fő

Rendszeres igénybevevők: 214 fő

Férfi: 178 fő

Nő: 36 fő

Ópiát használó: 40 fő

Amfetamin használó: 36 fő

Kannabisz használó:  16 fő

Egyéb (herbál, kristály, kapszula, alkohol, játékfüggőség): 122 fő

II/2. TÁMOGAT-LAK Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása

2008. szeptember 01-től biztosítunk szenvedélybetegek részére közösségi ellátását, elsősorban illegális kábítószer fogyasztóknak, de szolgáltatásainkat igénybe vehetik olyanok is, akiknek alkohol problémájuk van, vagy viselkedési addikcióban (pl. játékszenvedély) szenvednek. A szolgáltatás Miskolc városában érhető el.

Ez az ellátás a szenvedélybetegek számára komplex, hosszú távú, közösségi alapú gondozás, az ellátottak otthonában, illetve lakókörnyezetében. 

2023-ben 52 fő a nyilvántartott klienseink száma. 40 férfi, 12 nő. 17 éves kortól 77 éves korig veszik igénybe a szolgáltatást. Legtöbben – 33-an – a 35 év felettiek vannak.

Korcsoport:

0-15 év: 0 fő

15-19 év: 1 fő

20-24 év: 6 fő

25-29 év: 7 fő

30-34 év: 5 fő

35 év felett: 33 fő

Szerhasználat:

Alkohol: 1 fő (1 nő)

Ópiát: 25 fő (20 ffi, 5 nő)

Cannabis: 14 fő (13 ffi, 1 nő)

Nyugtató és altató: 2 fő (2 nő)

Cocain: 0 fő

(Egyéb) stimuláns: 1 fő (1 ffi)

Hallucinogének: 0 fő

Dohányzás: 0 fő

Szerves oldószer: 0 fő

Drogok és pszichoaktív anyagok: 9 fő (7 ffi, 2 nő)

 Drop in szobát azoknak tartunk fent, azoknak a klienseinknek, akik nagyon rossz állapotban érkeznek hozzánk- ez szerencsére nem jellemző – illetve azoknak, akik új gyógyszert kapnak.   

Egy évvel ezelőtt indítottuk el a „Józanság Műhely” csoportunk alkoholproblémákkal küzdő klienseink számára. A csoport tagjai közül többeknek is sikerült ez idő alatt megőrizni absztinenciájukat.    

A Drogambulancia Alapítvány 2021 óta fogad alkoholproblémákkal küzdőket. Abban az évben 14-en, 2022-ben 20-an, 2023-ban 40-en kértek tőlünk segítséget alkoholproblémájuk miatt. 

Így vélekednek a csoportról a résztvevők: 

„Amióta a csoportba járok, nem ittam egy kortyot sem és nem hiányzik. Otthon érzem magam. Rég nevettem már őszintén, de a sorstársak között ez is sikerült.”

„Azt hiszem most találtam meg azt a közösséget, ami számomra működőképes lehet és fejlődhetek.”

„Ez a csoport legjobbkor jött, mert azt, ami miatt először józanodni kezdtem elveszítettem és veszélybe került minden.”

„A családom hetek után észrevette, hogy valami történik velem és ők is másképpen kezdték el látni a dolgokat. „

A 32 éves Drogambulancia Alapítvány, mindig nagy kliens számmal dolgozott. 2023 év végéig 4723 fő a nyilvántartott klienseink száma összesen. A legfiatalabb kliensünk 11 éves, ő szerves oldószerhasználata miatt érkezett hozzánk. A legidősebb kliensünk  -83 éves nő-gyógyszerfüggősége miatt, a 80 éves férfi kliensünk ugyancsak gyógyszerfüggősége miatt döntött úgy, hogy felkeres bennünket és segítséget kér.

Változtattunk a nyitvatartásunkon. Ma már keddenként és csütörtökönként 7.30-tól 18 óráig vagyunk nyitva azért, hogy a dolgozó, vagy iskolába járó klienseink is elérjenek bennünket. Hétfőn, szerdán 7.30-tól 15.30-ig állunk kliensink rendelkezésére. Pénteken pedig 7.30-tól- 10.30-ig tartunk nyitva, de ezen a napon nem fogadunk ügyfeleket az Ambulancián. 

A klienseink, vagy leendő klienseink a közösségi oldalunkon is, illetve online is elérnek bennünket. 

Ambulanciánkon lehetőség van drogteszt elvégzésére.

Csoportfoglalkozásaink:

2023-ban elindítottunk a „Ne játszmázzunk, ha függő van a családban!” konzultációinkat/csoportfoglalkozásainkat hozzátartozók számára.  

2023 nyarán- kifejezetten a nyári szünetre időzítve – képzőművészeti foglalkozásokat indítottunk szülőknek és gyermekeiknek. A foglalkozásokat képzőművészeti mentor vezetette.   

Képzőművészeti csoportok (korongozás, festés, pólófestés stb.) klienseink számára

Józanság csoport alkohol betegek számára (rendszeres 8-10 fő részvételével)

Csoportfoglalkozás a metadonosok számára (rendszeres 8-10 fő részvételével)

Megelőző-felvilágosító csoport (rendszeres 5-10 fő részvételével)

Statisztika

2020-ban 95 új kliens érkezett hozzánk, 2021-ben 136,  2022-ben 192,  2023-ban pedig 339  új kliens kért tőlünk segítséget.

Ebből a 339  új kliensből:

1 fő 15 év alatti

49- en 15 és 19 év közöttiek

65-en 20 és 24 év közöttiek

58-an 25 és 29 év közöttiek

46-an 30- és 34 év közöttiek

120-an pedig 35 év felettiek. 

ebből nő:79, férfi 260 fő.

A 339 új kliens fogyasztási szokásai:

116 fő cannabis,

56 fő kristály, designer drogok

40 fő alkohol,

38 fő politox, vagyis sok szer együttes használata

35 fő gyógyszer, nyugtatók

20 fő játékszenvedély és viselkedés függőség

9 fő speed, 

8 fő extasy

7 fő kokain,

4 fő herbál. biofű

3 fő hallucinogének (LSD, gomba)

1 fő heroin

1 fő pornó függőség

1 fő dohányzás miatt kereste fel az Ambulanciát.  

A 339 új kliensünkből 129 főnek van szakképesítése, 51-nek nincs, de ebből 23-an tanulnak. 123 fő dolgozik, 38 nem. 99-en együtt élő szülők gyermekei, 95-en külön élő szülők gyermekei, 33-an büntetett, 157 fő büntetlen előéletű.

Míg 2019-ben 8790 alkalommal fordultak meg nálunk a kliensek, addig 2020-ban 10 187, 2021-ben 10 479, 2022-ben 18 185, 2023-ban 16 327 alkalommal.

A legnagyobb eredmény, illetve pozitív visszajelzés számunkra, hogy egyre többen érkeznek önként, saját elhatározásból.

Még 2020-ban 26-an érkeztek saját elhatározásból, addig tavaly már 40-en, 2022 –ben 57-en, 2023-ban 104-en.

A 104 önként érkező kliens korcsoport szerinti megoszlása: 

  15 – 19 év  17 fő

  20-24 év    20 fő

 25 – 29 év   13 fő

  30-34 év  12 fő

35 év felett 42

Férfi 76 fő. Ebből: 14 alkoholfogyasztás, 38 kábítószer, 14 gyógyszer, 4 játékszenvedély, viselkedés függőség 6.

Nő 28 fő. Ebből: 6 fő alkohol, 9 kábítószer, 9 gyógyszer, viselkedés 4.     

2023-ban Miskolcról 92-en, környékéről 19-en, Tiszaújváros és környékéről 19-en, Kazincbarcika és környékéről 36-an, Szerencs és környékéről 9-en, Szikszó és környékéről 9-en, Ózd és környékéről 2-en,  Mezőkövesd és környékéről 4-en, Sárospatakról és Sátoraljaújhelyből és környékéről 3-an-3-an érkeztek. Budapest 1, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyén kívüli településről 1 fő, külföldi kliensünk idén nem volt.

( 2022-ben Miskolcról 78-an, környékéről 31-en, Tiszaújváros és környékéről 17-en, Kazincbarcika és környékéről 28-an, Szerencs és környékéről 13-an, Szikszó és környékéről 13-an, Ózd és Mezőkövesd és környékéről 4-4 fő, Sárospatakról és Sátoraljaújhelyből és környékéről 3-an érkeztek. Külföldi kliensünk 1 volt. )

Több rehabilitációs intézettel van élő együttműködésünk 

 1. A Ráckeresztúri Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona
 2. A Noszlopi Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézménye
 3. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Dr. Csiba László Integrált Szociális Intézménye.
 4.  Alkohol- Drogsegély Ambulancia Veszprém

Ezeknek az intézményeknek előgondozói vagyunk. Vagyis, ha a szenvedélybeteg kezelése csak intézményi keretek között lehetséges a Drogambulancia Alapítvány előgondozása szükséges az elhelyezésükhöz. 

Szinte minden olyan szervezettel kapcsolatban állunk, akik szenvedélybetegekkel foglalkoznak. A társintézményekkel való együttműködések elősegítik a széleskörű gyakorlati feladatellátást.

Szakmai gyakorlóhelye vagyunk:

 1. Miskolci Egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar   
 2. Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kar   
 3. Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar   
 4. Eszterházy Károly Főiskola   
 5. Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológia Kar

2023 -ban 69 hallgató végezte nálunk szakmai gyakorlatát.

A Drogambulancia Alapítvány éves beszámolói megtalálhatóak a

https://birosag.hu/ugyfeleknek/civil-szervezetek/kozzetetel-kereso oldalon.

Nyilvántartási számunk: 05-01-0000249

Adószám: 18401712-1-05


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük