Közérthetően, tabuk nélkül

„Sok előadást hallottam már, de ennyire jót még nem. Ezt a gyerekek érdeklődése, aktivitása is alátámasztotta. Gratulálok hozzáállásukhoz, fogom Önöket ajánlani.” – mondta a putnoki Serényi László Általános Iskola pedagógusa a Drogambulancia prevenciós előadása után.

Az idei tanévben is folytatjuk prevenciós előadásainkat

Alapítványunk merőben új utat választott, amikor 2023-ban nyitottá tettük a Drogambulanciát és „házhoz hívjuk a fiatalokat”.  Programunk keretében a csütörtöki napokon délelőtt 10 órától, alkalmanként 120 percben tartunk prevenciós előadásokat/foglalkozásokat maximum 20 fős iskolai csoportok részére a Drogambulancia Alapítvány székhelyén. Tabuk nélkül, közérthetően, a diákok nyelvén.  Ezeken a foglalkozásokon a diákok mindent megtudhatnak a függőségek kialakulásáról, a szenvedélybetegségről, a drogok, az alkohol, gyógyszerek és a túlzásba vitt energiaitalok fogyasztásának hatásairól.   A diákok kérdéseiből egyértelművé vált az, amit eddig is sejtettünk, hogy nagy a baj. A tizenévesek nagy része úgy próbálja ki, vagy fogyasztja – akár rendszeresen- a kábítószereket, az alkoholt és a nyugtató hatású gyógyszereket, energiaitalokat, hogy egyáltalán nincsenek tisztában annak hosszú távú, káros következményeivel. Előadásaink után mindig van egy-két diák, akik ott maradnak és négyszemközti beszélgetést kérnek tőlünk akár érintettségük okán, akár azért, mert a családjukban, vagy baráti körükben van szenvedélybeteg.

2023 óta több mint kétezer gyerek ismerhette meg a Drogambulanciát, az itt dolgozókat, de meghívásra több külső helyszínen is voltunk előadást tartani. 

2023-ban 8 miskolci középiskola több osztállyal és 8 vidéki iskola diákjai jártak nálunk. 

 2024 évben 4 miskolci középiskola több osztállyal járt nálunk és 6 vidéki iskolában voltunk prevenciós előadást tartani. Köztük a mezőcsáti iskolában, ahol a prevenciós előadásunkon 9 és 16 éves kor közötti fiatalok voltak jelen. Azok a gyerekek is, akikre bedrogozva, ájultan találtak rá az úttesten májusban.

Az előadásokat a Drogambulancia Alapítvány szakképzett munkatársai tartják. Pszichológus, addiktológiai konzultáns, aki tapasztalati szakértő is, mediátor-coach, mentálhigiénés szakember, pszichopedagógus. 

A Drogambulancián megtartott 90 perces előadásokat Alapítványunk 15.000 forint/alkalom tudja vállalni. Külső helyszín miskolci iskolák esetén 35.000 forint/alkalom. Külső helyszín vidéki iskolák, intézmények esetén 45.000 forint/alkalom. 

A visszajelzésekből azt látjuk és halljuk, hogy előadásaink után a diákok kortárssegítőként kezdenek működni. (Elmondják diáktársaiknak, amit nálunk hallottak és figyelmeztetik egymást.)

Hisszük, hogy ezekkel a látogatásokkal/előadásokkal egyrészt megelőzhető, hogy ők is drog-, alkohol- vagy gyógyszerfüggőkké váljanak. Másrészt, ha megismerik Ambulanciánkat, az itt dolgozókat, akkor a későbbiekben már tudják honnan, hol kell segítséget kérni. 

Prevenciós előadásainkra jelentkezni a drogprevencio@gmail.com e-mail címen lehet.