Kábítószer Ellenes Világnap

Élj „SZER”telenül programsorozat Kazincbarcikán

Csaknem 1500 gyermek és felnőtt ismerhette meg egyetlen délelőtt a Drogambulanciát. 4 helyszínen összesen 8 program 10 együttműködő partner a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság által szervezett kitelepülésen. A Drogambulancia munkatársai játékos foglalkozásokkal várta a diákokat. Megmutattuk a gyerekeknek mennyire nem egyszerű a drogszemetet összeszedni.  Kazincbarcika azért is fontos számunkra, mert a megyéből ez város a második, ahonnan a legtöbb kliens érkezik hozzánk. A kitelepülésen a fiatalok megtudhatták mi a szenvedélybetegség, a függőség. Volt egy kislány, aki azt kérdezte, hogy ő éjjel-nappal olvas, lehet, hogy ő is függő? Megnyugtattuk, hogy nem, nem az, hiszen ennek a szenvedélynek sem ő nem látja kárát, sem a barátok vagy a családtagok. Az emeleten előadást tartott Strébl Attila addiktológiai konzultáns a fiatalok addiktológiai ellátásáról, Dobos Tímea a Drogambulancia ügyvezetője, az Alapítvány elnöke pedig az Ambulancia tevékenységét mutatta be. Elmondta többek között, hogy a Drogambulancia Alapítvány szakemberekkel és nyitott ajtókkal vár és fogad minden segítséget kérőt. Minden alkalmat megragadunk, ahol bemutatkozhatunk, hogy minél többen megismerjék munkájukat. Ennek meg is van az eredménye.  

2021-ben 43százalékkal, tavaly 41 százalékkal nőtt a Drogambulanciát felkeresők száma. 2020-ban 95, 2021-ben 136, 2022-ben pedig 192 új kliens kér érkezett az Ambulanciára. Idén május végéig ez a szám már 122.    

2020 óta vagyis, amióta alkohol- gyógyszer és játékszenvedély függőket is fogad s Drogambulancia 33 alkohol beteg, 10 gyógyszer, 4 játékfüggő érkezett, de idén már dohányzás miatt is érkezett kliens.

A Drogambulancia Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből fogad segítséget kérőket.  Tavaly Miskolcról és környékéről 109-en, Kazincbarcikáról 28-an, Tiszaújvárosból 17-en, Szerencs és környékéről 13-an, Szikszó és környékéről 13-an, Ózd és Mezőkövesd és környékéről 4-4 fő, Sárospatakról és Sátoraljaújhelyből és környékéről 4-en érkeztek.

Van segítség! A tudás életet menthet, csak vedd ki a fejed a homokból.