Egy napon két rádióban a Kábítószer-ellenes világnapról

Minden év június 26-a a Kábítószer fogyasztás elleni küzdelem Világnapja, amit 1988-tól ünneplünk az ENSZ-közgyűlés határozata alapján.  Magyarországon 1997-ben tartották először a Kábítószer-ellenes világnapot.  

Idén a világnapi üzenet: „Első az ember: állítsuk le a megbélyegzést és a diszkriminációt, erősítsük a megelőzést” Az idei kampány egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a drogfogyasztókkal való tisztelettel és empátiával való bánásmód fontosságára;  alternatívák felkínálása a büntetés helyett; a megelőzés előtérbe helyezése. A Drogambulancia Alapítványnál pont ezt tesszük, pontosan így működünk. Alternatíva a büntetés helyett az elterelés, ami ha jó működik, akkor bizony akár életet is menthet, ahogyan azt az egyik elterelős kliensünk meg is fogalmazta. Új logónk üzenete is az, hogy végre mindenki – nem csak a fogyasztó- vegye ki a fejét a homokból, mert a szenvedélybetegség problémája mindenkié.

Tavaly összesen 192 új kliens kért tőlünk segítséget.  Idén május végéig már 122 új kliens érkezett hozzánk.    

 Ez persze nem azt jelenti, hogy ennyivel nőtt a szenvedélybetegek száma. Jelentheti azt is, hogy megbíznak bennünk, mert valódi segítséget kapnak a hozzánk érkezők. De oka lehet az emelkedő kliens számnak az is, hogy 2020 óta alkohol- gyógyszer és játékszenvedély függőket is fogadunk. Azóta 46 alkohol betegünk, 10 gyógyszer és 6 játékfüggőnk van, de idén már dohányzás miatt is érkezett hozzánk kliens.

Fontos számunkra a prevenció is, éppen ezért Iskolásokat fogadunk csoportokban.   A beszélgetések során kiderül az is, hogy sokuk baráti vagy ismeretségi körében van szenvedélybeteg, akik vagy nem mernek segítséget kérni, vagy nem is tudják, hogy hol kaphatnak segítséget. Hisszük, hogy ezekkel a látogatásokkal egyrészt megelőzhető, hogy ők is drog-, alkohol- vagy gyógyszerfüggőkké váljanak. Másrészt, ha megismerik Ambulanciánkat, az itt dolgozókat, akkor a későbbiekben már tudják honnan, hol kell segítséget kérni. 

Minderről a Csillagpont Rádióban és a HírRádióban.

Szóljon hozzá!